Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-04-27@17:31:58 GMT

چرا اعتراضات در عراق دوباره از سر گرفته شد؟

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۳۲۹۷۵

خرداد: گرچه هم منتقدان و هم طرفداران مصطفی الکاظمی نخست‌وزیری او را حاصل فرایند اعتراضات خیابانی مردم و سرنگونی عادل عبدالمهدی از طریق تظاهرات خیابانی می‌دانند، اما به نظر می‌رسد او نیز اکنون با همان معضل سلف خویش دست به گریبان است.

گرچه هم منتقدان و هم طرفداران مصطفی الکاظمی نخست‌وزیری او را حاصل فرایند اعتراضات خیابانی مردم و سرنگونی عادل عبدالمهدی از طریق تظاهرات خیابانی می‌دانند، اما به نظر می‌رسد او نیز اکنون با همان معضل سلف خویش دست به گریبان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این در حالی است که مصطفی الکاظمی تلاش زیادی کرده تا خود را در سنگر معترضانی بگنجاند که علیه ساختار بیمار عراق به اعتراض برخاستند؛ او حتی طی اقدامی نمایشی برای یافتن زندانیان بازداشت‌شده در تظاهرات به زندان‌های عراق سر می‌زند.

 

با وجود این، نخست‌وزیر جدید عراق چند روزی است که سناریوی عادل عبدالمهدی را پیش روی خود می‌بیند.

 

با نگاهی به روند اوضاع طی چند ماه گذشته می‌توان با اطمینان گفت، از زمانی که الکاظمی قدرت را در دست گرفته تا به امروز که دولتش در امر حکومتداری دخالت مستقیم داشته تحول داخلی چندانی به وقوع نپیوسته است.

 

به اعتقاد کارشناسان امور عراق، اگر بخواهیم خوش‌بینانه به اوضاع بنگریم، شاید بتوان گفت شرایط کمی به سوی بهبود پیش رفته است.

 

صرف نظر از مهلت صدروزه مقتدی صدر به نخست‌وزیر- که معمولاً نزد هر کابینه و دولت جدیدی در سراسر جهان رقم مقدسی برای ارائه گزارش کار محسوب می‌شود- فقط یک تحول قابل تامل رقم خورده که می‌تواند سرنخی احتمالی برای جرقه این اعتراضات قلمداد شود، هرچند بی‌تردید چند موضع و رخداد حاشیه‌ای نیز به آن افزوده می‌شود.

 

به اعتقاد برخی از کارشناسان، شدت گرفتن دوباره‌ی اعتراضات ضد دولتی، افزایش توجه رسانه‌ای به موج ترورهای دایر در عراق، پررنگ شدن عملیات داعش و از آن مهم‌تر به تعویق افتادن گفت‌وگوی راهبردی بین بغداد و واشینگتن (بخوانید پذیرفته نشدن الکاظمی در کاخ سفید) همه بعد از یک رخداد مشخص، یعنی همان سفر نخست‌وزیر عراق به تهران، به وقوع پیوسته است.

 

حال اگر بخواهیم از منظری بدبینانه به این مساله نگاه کنیم، باید گفت محمد بن‌سلمان و مشاورانش به شدت در صدد آن بودند- و شاید آرزو می‌کردند- که با برهم زدن سفر نخست‌وزیر عراق به عربستان، به عنوان اولین ایستگاه سفر منطقه‌ای‌اش، سفر بعدی الکاظمی به ایران نیز لغو شود.

 

به اعتقاد تحلیلگرانی که لغو سفر به عربستان را سناریوی از پیش طراحی‌شده محمد بن‌سلمان قلمداد می‌کنند، ریاض برای انجام این مهم برنامه‌ریزی خاصی در نظر گرفته بود.

 

به گفته این تحلیلگران، این برنامه مدتی قبل از سفر و با پیش کشیدن مساله انتقال پیام آشتی‌جویانه عربستان به ایران یا مساله میانجی‌گری الکاظمی بین ریاض و تهران آغاز شد.

 

وقتی رسانه‌های نزدیک به عربستان و به تبع آن دیگر رسانه‌های جهان احتمال دادند که نخست‌وزیر عراق حامل پیام عربستان برای ایران باشد و از تلاش‌های میانجی‌گرانه بغداد بین ریاض و تهران سخن گفتند، و سپس در آخرین لحظات این سفر به بهانه وخامت حال پادشاه عربستان لغو شد، این توقع در میان مسئولان عربستانی به وجود آمد که مصطفی الکاظمی در مقابل عمل انجام‌شده قرار گیرد و سفر خود به تهران را هم به موعد دیگری بعد از سفر به ریاض موکول کند.

 

بیماری پادشاه عربستان، چه واقعی و چه دروغین، شاهزاده جوان سعودی را دچار این توهم کرد که عراق با توجه به نیازش به حمایت اقتصادی امنیتی و از همه مهم‌تر بازگشت به جایگاه تاثیرگذاری منطقه‌ای خویش، به انتظار اجازه دوباره‌ی محمد بن‌سلمان نشسته تا بعد از آن پیام ادعایی عربستان را برای ایران ببرد.

 

از دیدگاه محمد بن‌سلمان، این اقدام می‌توانست در وهله اول جایگاه قدرتمند عربستان را در منطقه به رخ کشد و نیاز و وابستگی کشورهایی همچون عراق به ریاض را نمایان کند و این تصور را به وجود آورد که بدون چراغ‌سبز عربستان مصطفی الکاظمی به سوی ایران رقیب سنتی‌اش نخواهد رفت.

 

اما اصرار بر انجام این سفر، به رغم لغو قسمت اول آن (که شواهد و قرائن از نقش بسیار تاثیرگذار سفر محمدجواد ظریف به بغداد در انجام آن حکایت دارند) باعث شد ساکنان کاخ الیمامه ریاض حس بازیکنی را پیدا کنند که گل به خودی زده باشد.

 

اینها در حالی است که اظهارنظر نخست‌وزیر عراق در تهران نیز این زخم را عمیق‌تر کرد.

 

همین‌جا، بعد از بازگشت الکاظمی به بغداد بود که ناگهان ورق برگشت: معترضان مجدداً به کف خیابان‌ها آمدند، شرایط امنیتی بحرانی‌تر و توجه رسانه‌های عربی به ترورهای روزمره در عراق بیشتر شد، داعش دامنه عملیات خود را گسترانید و بعد از تعویق سفر هیات عراقی به ریاست الکاظمی به آمریکا برای نهایی کردن توافق همکاری راهبردی بین بغداد و واشینگتن، محمد بن‌سلمان هم تلفنی با مصطفی الکاظمی به گفت‌وگو نشست، اما کسی از محتوای صحبت آنها مطلع نشد.

 

گرچه برخی از تحلیلگران این نوع نتیجه‌گیری را حاصل نگاهی می‌دانند که از روزنه نظریه توطئه به تحولات می‌نگرد، اما به هر روی بر این مساله هم واقف‌اند که قرار گرفتن تمامی این حوادث پشت سر یکدیگر آن هم در یک فرجه زمانی خاص اگر ناممکن نباشد، تحقق تصادفی آن بسیار دشوار می‌نماید.

 

از سویی نباید فراموش کرد، ردیف شدن همین رخدادها بود که به سرنگونی سلف او عادل عبدالمهدی انجامید.


منبع: اعتماد آنلاین

برچسب ها: عراق

منبع: خرداد

کلیدواژه: عراق عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق مصطفی الکاظمی محمد بن سلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۳۲۹۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق

به گزارش همشهری آنلاین، عراق یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران است و عراق نیز به ایران نیاز دارد. به همین دلیل، هر دو کشور حساب ویژه‌ای برای توسعه مبادلات باز کرده‌اند و می‌خواهند تا سال ۱۴۰۶، ارزش تجارت دوجانبه را با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۲۰ میلیارد دلار برسانند؛ اما ایران تنها تاجر حاضر در بازار عراق نیست و برای این هدف باید با ترکیه، به‌عنوان قدیمی‌ترین رقیب و حتی چین و عربستان رقابت کند.

البته هدف‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری برای تجارت ایران و عراق موضوع جدید نیست و در دهه ۹۰ چندین بار بر این هدف‌گذاری تأکید شده است. حتی در سال ۱۳۹۷، که عراق در بحث واردات از ایران، از چین نیز سبقت گرفت و به بزرگ‌ترین مشتری ایران تبدیل شد، گمان می‌شد قبل از سال ۱۴۰۰ رؤیای افزایش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار محقق شود؛ اما تحقق این هدف فقط به خرید کالاهای ایرانی از عراق منوط نیست و باید مکانیسم‌های رقابتی در بازار عراق، نیاز این کشور به موازنه تجاری و خنثی کردن تبعات تحریم‌های ظالمانه غربی نیز مدنظر قرار گیرد.

چرا تجارت با عراق مهم است؟

اهمیت عراق برای ایران از چند منظر مطرح است. اول اینکه تجارت با این کشور عمدتاً توسط بازرگانان بخش خصوصی انجام می‌شود و سهم کالاهای ساخته شده و دارای ارزش‌افزوده بالا در آن زیاد است. به همین دلیل است که اهمیت تجارت با عراق، حتی از امارات که ارزش مبادلاتش با ایران به سه برابر عراق می‌رسد، بیشتر است؛ چراکه امارات برای ایران یک پایگاه تجاری است و بنا به شرایط تحریم جایگاه مهمی در تجارت با ایران پیدا کرده است درحالی‌که عراق با مبادلات مستقیم و بدون واسطه به شریک استراتژیک تجارت ایران تبدیل شده است.

بررسی آمارهای تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ حاکی از این است که از بین ۴ شریک اول تجارت خارجی ایران، تراز تجاری کشور بدون نفت، با چین، امارات و ترکیه منفی و با عراق مثبت است. در حقیقت عراق بدون احتساب نفت، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران محسوب می‌شود و بخش عمده تجارت ۹.۸ میلیارد دلاری با این کشور ربطی به نفت نداشته است.

نکته دیگر اینکه سهم زیادی از تجارت با عراق، مستقیم یا غیرمستقیم به بنگاه‌های کوچک و متوسط از گلخانه‌ها گرفته تا شرکت‌های تولیدی کوچک اختصاص دارد و تقویت آن به بهبود واقعی وضعیت کسب‌وکارها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید:

ادعای عجیب مقام عراقی | عراق بدهی خود به ایران را با نفت سیاه تسویه می کند

رفع چالش‌های صادرات به عراق

بازار صادراتی ایران در عراق با چند تهدید جدی روبروست. اول تحریم‌های بانکی و اقتصادی غرب و آمریکا. دوم رقیب قدرتمندی مانند ترکیه و سوم، یک‌طرفه بودن تجارت با عراق و بی‌رغبتی آنها برای توسعه مناسبات. در مورد اول، سال‌هاست که بخش خصوصی مسیرهای ابتکاری خود را به راه انداخته اما از اواسط سال گذشته، با دونرخی شدن ارز در عراق، تجارت ایران از مسیر صرافی‌ها با چالش افزایش قیمت تمام‌شده روبه‌رو شد. در آن زمان گرچه برخی فاتحه صادرات به عراق را خواندن اما رایزنی در رأس دولت توانست به عبور تجار از این گردنه سخت کمک کند.

مهدی ضیغمی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در گفت‌وگو با همشهری، گفت: ترکیه قدیمی‌ترین رقیب ایران در بازار عراق است و تحولات مربوط به سهم بازار در رقابت با ترکیه اتفاق جدیدی نیست؛ اما از چندی پیش، مشکلاتی در بازار صادراتی ایران به خاطر اتفاقات ارزی عراق رخ داد که با تدابیر دولت و رایزنی‌های انجام شده به‌تدریج در حال مرتفع شدن است.

ضیغمی تأکید کرد: رسیدگی سریع به حواشی پیش‌آمده برای بازار صادراتی ایران در عراق این مسئله مدنظر رئیس‌جمهوری بود و یک هیات عالی‌رتبه نیز با همراهی وزیر امور خارجه کشورمان طی سفر به عراق با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر این کشور دیدار کردند و مسئله در حال حل شدن است.

برآورد ضیغمی این است که ایران بازار صادرات عراق را از دست نخواهد دارد و به‌زودی توافق جامع تجاری بین دو کشور با هدف رساندن ارزش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار اجرایی خواهد شد که حواشی فعلی را نیز برطرف می‌کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر اینکه ترکیه در بازار عراق رقیب ایران بوده و خواهد بود، گفت: «طبیعتاً آنها تلاش خود را برای حضور قوی‌تر در بازار عراق انجام می‌دهند و ما هم برنامه‌ریزی‌های خود را بر مبنای منفعت دوجانبه اجرایی خواهیم کرد.»

در این میان، از سال گذشته، تلاش‌های بزرگی برای سرمایه‌گذاری مشترک میان بخش‌های خصوصی ایران و عراق آغاز شده که هدف آن؛ وارد کردن تجارت ایران و عراق به جاده دوطرفه، و متوازن‌سازی مبادلات دو کشور است. اتفاقی که اگر رخ دهد، می‌تواند تجارت دو کشور را حتی به بالاتر از ارقامی نظیر ۲۰ میلیارد دلار برساند.

کد خبر 847409 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سازمان توسعه تجارت ایران تجارت خارجی عراق

دیگر خبرها

  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی | ماموریت صهیونیست ها در سفر به عربستان چیست؟
  • حضور مقامات بین‌المللی در ریاض برای گفتگو پیرامون غزه
  • نخست‌وزیر عراق: جامعه جهانی به وظیفه خود برای توقف جنگ ظالمانه غزه عمل کند
  • نخست‌وزیر عراق: جامعه بین‌المللی جنگ غزه را متوقف کند
  • سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان
  • رئیس‌کل بانک مرکزی راهی عربستان شد
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • معرفی برترین‌های ۵ وزن نخست کشتی فرنگی نوجوانان جام صفوی